Thursday, September 12, 2013

Flash, Flood

Screen Shot 2013-09-12 at 01.10.13


Een leuk vakantiemoment: midden in de nacht wakker worden van de buurvrouw, die bij alle cabins op de deur bonkt en in paniek roept: 'We're leaving! There's water in our room! There's gonna be flooding!'

Inderdaad liep er een verontrustende rivier modderig water in rap tempo vlak langs onze voordeur. En iedereen die wel eens in Amerika naar het weerbericht heeft gekeken kent de waarschuwingen voor het griezelige fenomeen Flash flood: een onverwachte overstroming die auto's en mensen mee kan sleuren in een gevaarlijke watervloed.

Nu is de weg op gaan tijdens heftige regenval, langs een rivier die twee keer zo hoog staat als normaal, ook niet zo'n goed plan. In plaats van net als de buren op de vlucht te slaan, bellen wij dus met de receptie van het motel. De vriendelijke nachtreceptionist Mark klinkt niet al te paniekerig. 'I'll go and check it out!' Wij gaan ons intussen toch maar aankleden en de koffers pakken voor je-weet-maar-nooit. En overleggen met andere motelgasten, die net als wij liever even afwachten voor ze in de auto springen.

Even later meldt Mark dat de irrigatiegreppel achter het motel verstopt was geraakt en bezig was te overstromen, maar dat hij alle prut eruit heeft gehaald en dat het waterniveau aan het dalen is. 'Everything's cool!'

Intussen komt de regen nog steeds met bakken uit de hemel, en klinkt Boulder Creek (net naast het hotel) als de Niagara Falls. Dennis doet zijn oordopjes in en valt in slaap, maar ik lig nog een paar uur wakker...

De volgende ochtend zien we alle takken en stenen die door de overstroming zijn meegevoerd, en dat de oprit van het naburige motel helemaal is weggeslagen door de regen. En zelfs Google waarschuwt ons dat we hoger gelegen grond moeten gaan opzoeken.

We twijfelen even of we wel op weg moeten gaan naar onze volgende bestemming. Wegen zijn afgesloten, en rijden is gevaarlijk. Maar nog een nacht in onze donkere blokhut naast een golvende rivier is ook niet erg aanlokkelijk.

IMG_4108

Na een rit die vooral in het begin best een beetje zenuwslopend was, zijn we veilig aangekomen in thermen stadje Glenwood Springs, waar net nog de zon scheen, en waar het inmiddels ook regent. Zou het aan ons liggen?

Hier kunnen we, als het morgen nog steeds geen wandelweer is, tenminste relaxen in grotten met arsenicumdampen. Want aan een beetje ontspanning zijn we inmiddels echt wel toe.


No comments:

Post a Comment