Tuesday, January 29, 2013

Hip en lekkerJa, rauwe boerenkool is het helemaal. Google maar eens op 'raw kale salad'... 21.000.000 hits. Ik durf te wedden dat dat een paar jaar geleden een heel ander resultaat had gegeven.

Enorm gezond, ook nog. Maar gelukkig ook enorm lekker. Bijkomend voordeel van een rauwe boerenkool salade is, dat ook met dressing, de blaadjes lekker stevig blijven en niet verleppen. Een ideale salade dus om mee te nemen naar je werk, en lekker op te knagen terwijl je collega's aan de kleffe boterhammen met kaas en grillworst zitten.

Dat de blaadjes stevig blijven is gelijk ook een kleine valkuil. De stronken boerenkool die je hier koopt zijn volgroeide planten, en niet de jonge zachtere blaadjes waar in veel (Amerikaanse) recepten vanuit gegaan wordt. Om te voorkomen dat je wel erg hard moet kauwen kun je de kool, een maal in reepjes gesneden, een beetje masseren - er flink in knijpen - daar wordt hij wat zachter van. En een verblijf in een (zurige) dressing helpt verder om het groen beter behapbaar te maken. O en natuurlijk snij je de harde nerven eruit, voor je de boerenkool in reepjes snijdt.

Deze salade is een mengsel van rauwe, in dunne reepjes gesneden boerenkool, gekookte gort (rijst of pasta of quinoa zou ook allemaal werken), gebakken ui en champignons (afgeblust met een scheut sherry), en een dressing van gelijke delen zoute ketjap, granaatappelsiroop, sesamolie, chili-olie, een flinke schep sambal, wat citroensap, en zout en peper. Een een paar eetlepels geroosterde sesamzaadjes.No comments:

Post a Comment