Pages

Sunday, March 22, 2015

Rauwe broccoli

IMG_5643

Om niet te vergeten (en vaker te kunnen maken): een salade van rauwe broccoli.

Fijngesneden, ongekookte broccoli gebruik ik wel vaker in salades (net als rauwe spruitjes en rauwe boerenkool blijft de groente stevig en knapperig, ook na een nachtje in de koelkast, waardoor het ideaal picknick- en lunchpakketmateriaal is). Maar deze keer was de combinatie van broccoli, komkommer, gebakken sjalot en sesam-soja dressing zo goed gelukt, dat deze het archief in mag. 

Eerst at ik het met hard gebakken, pittige tahoe'croutons' en een schepje cottage cheese voor het koele contrast. De volgende dag met een gebakken ei en wat schaafseltjes pecorino. Beide keren bedruppeld met zelfgemaakte chili olie.

1 flinke struik broccoli, fijngesneden
1/2 komkommer, geschild, ontdaan van de zaadjes, in reepjes
4 kleine sjalotjes, in plakjes 2 eetlepels zonnebloem- of pompoenpitten
1/2 theelepel gedroogde oregano
olijfolie

voor de dressing:
2 eetlepels tahin
een beetje extra sesamolie als je tahin niet meer zo smeuig is
2 eetlepels olijfolie scheutje water
2 eetlepels lichte Chinese sojasaus
1 eetlepel Chinese zwarte azijn
1/2 eetlepel witte wijnazijn
zout, peper

Verhit de olie in een kleine koekenpan. Bak de sjalotjes op middelhoog vuur goudbruin. Breng op smaak met zout en peper, doe de oregano erbij, en bak dan de zonnebloempitten nog even mee. Roer alle ingrediƫnten voor de dressing door elkaar en vermeng in een grote kom met de broccoli en komkommer. Doe de sjalotjes erbij en schep alles goed om. Bedruppel bij het serveren met chili olie.

No comments:

Post a Comment