Monday, March 9, 2015

Ma La & Bang Bang

IMG_5630

Ma Po Do Fou
Bang Bang Chicken
Guo Tie

Ik heb dit menu al heel wat mensen voorgezet. En ik doe niet graag aan gendervooroordelen, maar het is een feit, dat vooral mannen erg onder de indruk zijn van deze combinatie van smaken. Gisteren was Victor aan de beurt, die jarig was maar het niet vierde, en het toen toch een beetje vierde, bij ons met lekkere wijn en een Chinees banket.

Ma La ("verdovend en pittig") is de heel bijzondere smaak van de Chinese Szechuan keuken. Het is de Szechuan peper die daarvoor verantwoordelijk is. Niet heet of pikant zoals je je dat van een chilipeper voorstelt, maar met een zachte tinteling die overgaat in een licht verdovend gevoel op je tong en lippen. De smaak is kruidig, een beetje kaneelachtig maar heeft ook iets van citrus. En het zal wel suggestie zijn, maar als je het enthousiast over je eten strooit wordt je er zowat een klein beetje high van.

Recept voor Ma Po Do Fou hier,
Guo Tie (potstickers) stap-voor-stap recept hier.

IMG_5629

Bang Bang Chicken heet zo omdat je het gare kippevlees te lijf gaat met een deegroller, zodat je de vezels goed losmaakt en je de kip in draadjes uit elkaar kunt trekken. Die kip gaat op een bedje van gesneden komkommer en wordt dan overgoten met een sesamsaus die romig, pittig, zout, zoet en rokerig tegelijk is. Het soort saus die je het liefst gewoon uit het kommetje zou oplepelen.

Recept voor de kip hier. Mijn saus was vandaag wat lichter, ik denk omdat ik ongeroosterde sesampasta had gebruikt.

Er werd aan tafel zachtjes gezucht van plezier, er was genoeg eten voor 6 maar we aten met z'n 3-en alles op.

No comments:

Post a Comment