Pages

Monday, February 18, 2013

Groen en wit en blauw





Een heerlijke taart met zoete gestoofde groene kool, licht bittere witlof en pittige blauwe kaas. In een volkorenkorst, maar als je daar geen zin in hebt, gebruik dan gewoon alleen witte tarwebloem.




Groene kool en witlof taart met blauwe kaas

50 gram gewone bloem
50 gram volkorenmeel
50 gram speltmeel
1 theelepel zout
50 gram koude boter
2 eetlepels olijfolie
1 ei
beetje ijswater, indien nodig
1 eetlepel paneermeel
1 kleine ui, gesnipperd
200 gram groene kool, gesneden
1 struikje witlof, gesneden
5 blaadjes verse salie, fijn gesneden
2 eetlepels creme fraiche
2 eieren
1 eetlepel grove mosterd
scheutje melk
80 gram blauwe kaas, verkruimeld
peper, zout, olijfolie




Beboter een kleine (18 cm doorsnee) springvorm.

Maak het deeg: meng de verschillende meelsoorten en wrijf de boter erdoor tot je een zanderige massa hebt. Meng olie en het ei erdoor en zoveel ijswater (ik had maar een heel klein beetje nodig) om een samenhangend deeg te krijgen. Verdeel het in 2 stukken, 2/3 en 1/3, en druk elk stuk een beetje plat. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.

Maak intussen de vulling: bak de ui in een beetje olijfolie, als de ui zacht is doe je de kool erbij en laat deze op hoog vuur slinken. Doe de witlof erbij en bak deze nog even mee. Voeg een klein scheutje water (of witte wijn als je dat toevallig bij de hand hebt)toe en laat een minuut of 10 op laag vuur stoven. Als er dan nog veel vocht in de pan is, het vuur even hoog zetten tot dit is verdampt. Breng op smaak met zout en peper, roer de salie erdoor en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 C.

Klop de eieren los. Hou een klein beetje ei achter (om straks de taart mee te bestrijken) en meng de rest met de crème fraiche, mosterd, en een klein beetje melk. Roer de kaas erdoor en breng op smaak met peper (zout is niet meer nodig omdat de blauwe kaas vrij zout is). Schep dit mengsel door het koolmengsel.

Haal het deeg uit de koelkast. Rol de grootste portie uit op een bebloemd werkblad en bekleed de springvorm ermee. Strooi het paneermeel op de bodem. Schep de vulling erin, rol de rest van deeg uit en maak hiervan het deksel. Zorg dat de randen goed sluiten, maak in het midden een stoomgaatje, en bestrijk de taart met het achtergehouden losgeklopte ei.

Bak de taart ca. 40 minuten. Het zal dan lijken alsof de vulling (te zien door het stoomgat) nog erg vloeibaar is, maar dat komt goed. Laat een kwartiertje afkoelen, dan kun je hem in stukken snijden.

Ook koud de volgende dag erg lekker (of warm hem dan, verpakt in folie, even op in de oven).

No comments:

Post a Comment