Sunday, September 27, 2015

Onder de wolken

Adembenemend Dwingelderveld.
Jan Wolkers, herfstgedachte.
Feestdiner bij mijn lieve vrienden in Ruinen (versgeplukt eekhoorntjesbrood, courgettebloemen, zuringsoep, kalfswangetjes, uientaart en kweeperen, frambozenijs, laurierlikeur).

Friday, September 25, 2015

Ruinen by night

Brood met een pipetje olijfolie.
Door een best wel donkere avond naar het vakantiehuisje fietsen.

Mooi Drente

Mijn laatste vakantieweek was niet zo leuk, wegens regen, kiespijn, diverse tandartsbezoekjes en veelvuldige doses Brufen bruis. Maar! Het werd weekend, de pijn werd minder en de zon ging schijnen, en nu zit ik in een huisje in Ruinen voor een paar dagen wandel- en natuurplezier.

Het prachtigste hollandse nazomerweer vandaag, met een zweempje herfst in de lucht, je gezicht in de zon op een terrasje, jas aan jas uit. 13 kilometer, van Havelte naar Ruinen.


Thursday, September 24, 2015

De laatste dagen: Sevilla

We zijn alweer thuis en ondergedompeld in het gewone en regenachtige Hollandse leven. Maar het Andalusië verslag mist nog de staart: 2 dagen Sevilla, een heerlijke (in alle opzichten) stad.
AirBnB met kat en dakterras, bietjes salmorejo bij Arte y Sabor, het Alcázar, porcinicakeje met zacht ei bij Eslava, broodje chorizo en bloedworst en zurige aardappelsalade bij Bodeguita Romero. Dag Spanje tot de volgende keer!

Wednesday, September 16, 2015

Córdoba, hapjes en drankjes

2x dikke koude soep: salmorejo en de pre-tomaat versie met amandelen en brood.

Spaanse IPA bij cerverzeria Califa. Leuke mannen met baarden tappen hun craft beer wat je opdrinkt in een walm van gistende hop.

Wijn (3 Pies - niet drie taartjes, maar drie voeten) en hapjes bij bar El Barón: ensaladilla, onwaarschijnlijk lekkere aardappelsalade, bovengenoemde amandelsoep, toast met gerookte sardien, kabeljauw empanada.

Córdoba, hapjes en drankjes

2x dikke koude soep: salmorejo en de pre-tomaat versie met amandelen en brood.

Spaanse IPA bij cerverzeria Califa. Leuke mannen met baarden tappen hun craft beer wat je opdrinkt in een walm van gistende hop.

Wijn (3 Pies - niet drie taartjes, maar drie voeten) en hapjes bij bar El Barón: ensaladilla, onwaarschijnlijk lekkere aardappelsalade, bovengenoemde amandelsoep, toast met gerookte sardien, kabeljauw empanada.

Tuesday, September 15, 2015

San Francisco

Ik ben niet meer zo'n obsessieve restaurant researcher als voorheen. Als ik op reis ga doe ik wat voorwerk en maak een plan - maar vind het niet erg om daar van af te wijken. De tijden dat hele reisschema's bedacht werden om van het beste taartje naar de beste pizza naar de bijzonderste bierbrouwerij te rijden, zijn voorbij.
Maar als iemand wiens smaak en culinaire oordeel ik 100% vertrouw zegt dat hij ergens z'n lekkerste maal van een Spanje vakantie heeft gegeten - dan wil ik daar heen.
Bodega de San Francisco in Ronda. Broodjes gebakken chorizo en varkensvlees met paprikasaus. Champignonkroketjes, gefrituurde Padrón pepers, gerookte kabeljauw, kabeljauw tortilla, gazpacho. Een fles heerlijke Ribera. 26,-, twee hele gelukkige mensen.

Monday, September 14, 2015

Hola, Ronda

Na 5 dagen spaans dorpsleven is het tijd voor een nieuwe bestemming. 08:15 op het busstation om de enige bus van de dag naar het zuiden te halen: Ronda here we come.

Welkomsthapje: koekjes van Casa de Dulce. Opeten op een bankje op Plaza de Espana (Hemingway was here)

Friday, September 11, 2015

Ansichten uit Olvera

Er is hier niet veel te beleven (Tripadvisor heeft een lijstje met '8 things to do in Olvera', maar 3 van die 8 zijn tapasbars).

Wel is er één topattractie: een middeleeuws kasteel bovenop een berg. We waren de enige bezoekers.

Wednesday, September 9, 2015

Jam

Van Cádiz naar Olvera gaat maar 1 bus per dag, en daarmee wordt het halen van die bus zo ongeveer net zo belangrijk als het halen van een vliegtuig.
Maar dat lukte, en 3,5 uur later zijn we er, in een huis van drie verdiepingen en een dakterras.

Tapas en drankjes bij La Noria. Bevolkt door Britse expats, maar met een Spaanse kok die tussen het bereiden van heerlijke hapjes (patatas bravas, spinazie kroketjes, roerei met ham en asperges) door de mondharmonica ter hand nam om de Britten te begeleiden bij hun blues jamsessie. We dronken 7 drankjes en aten 4 bordjes en rekenden 16 euro af.
Morgen ga ik koken! Lukt vast niet voor die prijs.