Pages

Monday, March 25, 2013

Venkelvariaties

Het leuke van eten is dat zelfs als je dagen achter elkaar hetzelfde klaarmaakt, toch geen dag hetzelfde hoeft te zijn.


Iemand maakt iets lekkers voor je, en de volgende dag recreƫer je dat lekkers (met kleine wijzigingen, natuurlijk) voor iemand anders.

De versie die ik voorgezet kreeg: eenpersoons geitenkaas-venkeltaartjes met gedroogde rozemarijn en zongedroogde tomaatjes door het ei/kaasmengsel. Mijn variant: een lage quiche, met verse tijm en rozemarijn, en ovengedroogde kerstomaatjes. Misschien leest iemand dit, en verrast vandaag of morgen een huisgenoot of visiterende geliefde met een soortgelijk taartje - misschien met geroosterde paprikareepjes in plaats van tomaat, dragon in plaats van tijm en rozemarijn, volkoren korstdeeg (zie bijvoorbeeld hier) in plaats van bladerdeeg.



Venkel geitenkaastaart met tomaatjes

250 gram kers- of romatomaatjes
5 plakjes bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
1 flinke venkelknol, in blokjes
2 grote sjalotten, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
verse tijm en rozemarijn
2 eieren, 75 gram zachte geitenkaas
beetje paneermeel
peper, zout
olie

Verwarm de oven voor op 120 C. Halveer de tomaatjes, leg ze met het snijvlak naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met een beetje zout en peper en giet er een klein beetje olijfolie overheen. Rooster ze anderhalf uur in de oven.
Verhoog de oventemperatuur naar 180 C.
Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak op laag vuur de ui en knoflook 5 minuten. Doe de venkel erbij en bak nog ca. 10 minuten of tot de venkel beetgaar is. Voeg eventueel een scheutje water of witte wijn toe als het te droog bakt. Roer de tijm en rozemarijn erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Bekleed een lage taartvorm met het bladerdeeg en bestrooi de bodem met wat paneermeel.
Prak de kaas fijn en roer de eieren erdoor, klop tot je een redelijk glad mengsel hebt.
Schep het venkelmengsel in de taartvorm. Giet het kaasmengsel erover. Arrangeer de tomaatjes er bovenop. Bak 20 minuten en kijk dan of de tomaatjes niet te donker worden, dek de bovenkant eventueel af met wat folie. Bak nog 20 minuten of tot de taart goudbruin en gerezen is het deeg gaar is.